26 września 2012





Dzisiaj dzień kulinarny, czyli przepis na bułeczki drożdżowe.
Wiele osób boi się eksperymentować z drożdżami, tymczasem..jest to najprostszy sposób na coś pysznego i nie wymaga umiejętności kulinarnych.

Składniki:
1 opakowanie drożdży (100 g)
2 szklanki mleka, co najmniej 3 %
1 szklanka ciepłej wody
cukiernica cukru (lub mniej, w zależności od smaku)
1 opakowanie cukru wanilinowego
szczypta soli
2 jaja
1/2 szklanki oleju
1 kg mąki + 4 łyżki 

dżem, ser biały z cukrem, czekolada - cokolwiek do nadzienia.

Przygotowanie:

Drożdże, mleko i wodę letnią, olej, sól, jaja i cukry mieszamy - najlepiej ręką, dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Wyrabianie ciasta polega na jego poklepywaniu przez około 10-15 minut. Po jego wyrobieniu, posypujemy wierzch mąką, zakrywamy szmatką, wstawiamy do ciepłego miejsca (o ile takie mamy) i pozostawiamy do wyrośnięcia. Tu uwaga: zerkamy co 10 minut, ponieważ ciasto może nam się wylać. Praktycznie, jeśli ciasto mocno urośnie, można wyrabiać z niego bułeczki. Jeśli mamy czas, najlepiej poczekać z wyrobieniem przez 2 godziny. W tym też czasie musimy zwracać uwagę na ciasto - jeśli zbytnio urośnie, wbijamy w nie widelec, nasze palce tak by opadło. Statystycznie robimy tak co 10-15 minut, tak by nie dopuścić do wylania się ciasta spoza miski.

Po tym czasie, formujemy bułeczki - nakładamy na dłoń trochę ciasta, dodajemy nadzienie i formujemy kulki - duże, małe - w zależności od inwencji.  Układamy na blaszce i wstawiamy (uwaga) do zimnego piekarnika. Dopiero potem ustawiamy temperaturę na 200 stopni i pieczemy przez około 30 minut - do zarumienienia.

Zdjęcie przedstawia bułeczki z kruszonką.